Lody truskawkowo-jogurtowe z bananami

by - 27.7.16



Z całego serca polecam lody domowe, gdyż są znacznie smaczniejsze niż te dostępne w sklepach. Ich największą zaletą jest to, że są pozbawione dodatków - konserwantów, barwników, słodzików i innych "ulepszaczy". Dodatkowo nie zawierają też jajek, dlatego mogą je jeść nawet młodsze dzieci. Dziś, razem z Julką, postanowiłyśmy zrobić lody truskawkowo-jogurtowe z bananami. 

Składniki na lody to:
  • 1 szklanka truskawek
  • cukier do smaku lub miód
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (najlepszy jest gęsty np. grecki)
  • 1 dojrzały banan pokrojony w plastry 
Przygotowanie:
Truskawki zmiksowałyśmy razem z sokiem z cytryny na gładkie puree. Dosłodziłyśmy do smaku miodem. Następnie dodałyśmy jogurt i dokładnie wszystko wymieszałyśmy.
Gotową mieszanką wypełniłyśmy foremki do lodów (mogą być też małe plastikowe kubeczki).
Do każdej foremki włożyłyśmy po 2 plastry banana. Tak przygotowane lody należy zamrażać przez minimum 3 godziny, najlepiej zostawić na noc.
Smacznego!

Aby lody łatwo wychodziły z foremek, można przez kilka sekund trzymać je pod strumieniem letniej wody.


Wpis powstał przy współpracy z portalem KobiecePorady.pl


Może Ci się spodobać

0 komentarze

Serdecznie dziękuję za Waszą aktywność.
Jeśli obserwujesz mojego bloga, daj znać!

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych. Dane te przetwarzane są dobrowolnie i w każdej chwili możesz z tego zrezygnować. Celem ich zbierania jest zapobieganie Spamu

Reima kids