Pyszne papryczki faszerowane

by - 19.8.16

Jako, że udało mi się upolować sporo papryki w promocyjnej cenie :-D to dziś nasz pomysł na pyszny obiad to papryki faszerowane mięsem mielonym i zapieczone w piekarniku.

Do przygotowania obiadu potrzebujemy:
łopatka wieprzowa ok 60dag
ryż torebka
papryka czerwona 4 szt
cebula
czosnek
oliwa
1 jajo
sól (do smaku)
pieprz (do smaku)
pieprz ziołowy
cząber
ser żółty np POLMLEK Gouda

Przygotowanie:
Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Studzimy. 
Cebulkę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z łyżką oliwy. 
Mięso dokładnie myjemy, następnie mielimy w maszynce. Dodajemy ostudzoną cebulkę z czosnkiem, ryż, surowe jajko i mieszamy. Gotową masę mięsną doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz cząbrem. 
Paprykę dokładnie myjemy i przekrajmy wzdłuż na połówki. Wydrążamy gniazda nasienne. Faszerujemy mięsem mielonym. Układamy na blaszce. Zalewamy papryki wrzątkiem mniej więcej do połowy wysokości. Dodajemy pół kostki rosołowej do wody. Blachę z paprykami przykrywamy folią aluminiową tak aby wszystko "się dusiło".
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 160 stopni. Pieczemy przez ok 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i na każdą paprykę kładziemy plaster żółtego sera. Pieczemy ponownie do momentu roztopienia się sera.  

Gotowe! 




Może Ci się spodobać

0 komentarze