Odczarowujemy szpinak ;-)!

by - 28.1.17

fot. Marta Borkowska Sepis Project. Fotografia noworodkowa, dziecięca i rodzinna.

Szpinak - każdy o nim słyszał, nikt go nie lubi ale, tak naprawdę, mało kto go jadł ;-). Widmo zielonej "papki" krąży nad nami od dzieciństwa i nie przekonuje nas nawet wielki biceps Papaja ;-) - a szkoda! 
Ta zielona roślina, to podstawowy składnik zdrowej diety, a co najważniejsze przyrządzona w odpowiedni sposób jest niesamowicie smaczna. 

Dlatego dziś spróbuję Was przekonać do szpinaku, prezentując szybki i jakże smaczny przepis na niego.

Składniki:
- szpinak (mrożony w liściach, bądź świeży), 
- śmietanka 18% 
- ser feta
- 3 ząbki czosnku
- średnia cebula
- masło

Przygotowanie:
Drobno posiekaną cebule zeszklić na patelni. Dodać przeciśnięty czosnek i podsmażyć chwilę razem. (uwaga czosnek lubi się przypalić). Dodać mrożony szpinak (jeśli robimy dla 2 osób wystarczy połowa opakowania). Przykryć przykrywką i poddusić, aż się wszystko rozmrozi. Następnie dodać 1/3 opakowania śmietanki 18%, odkryć patelnie i zwiększyć gaz. Mieszać od czasu do czasu. Smażyć do czasu redukcji śmietanki. (szpinak nie powinien w niej pływać, śmietana powinna wyparować). Na koniec dodajemy pokrojona fetę. (przy połowie opakowania szpinaku, wystarczy dodać 1/3 opakowania fety)
Wszystko jeszcze chwilę smażymy i doprawiamy do smaku solą (o ile jest potrzeba, gdyż feta jest słona) i pieprzem. 
Gotowe :)

Tak przyrządzony szpinak możemy podać np z ugotowanym makaronem. Gwarantuję, że będzie nie tylko zdrowo ale i pysznie :).

Może Ci się spodobać

0 komentarze

Serdecznie dziękuję za Waszą aktywność.
Jeśli obserwujesz mojego bloga, daj znać!

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych. Dane te przetwarzane są dobrowolnie i w każdej chwili możesz z tego zrezygnować. Celem ich zbierania jest zapobieganie Spamu