Smaczna i zdrowa kuchnia - BioIndygo.PL

by - 28.4.17

Już od dawna słyszałam bardzo dużo dobrego o jednym z produktów używanych w kuchni tj. oleju kokosowym. Przyznam, że jakoś nigdy nie trafił on w moje ręce podczas zakupów. Jednak przekonana dobrymi opiniami na jego temat, w końcu, i ja postanowiłam go zastosować w mojej kuchni.

Olej kokosowy znalazłam na stronie sklepu ze zdrową, ekologiczną żywnością BioIndygo.PL . Sklep polecam dla wszystkich lubiących dobre, zdrowe produkty. Wybór jest ogromny - dla każdego znajdzie się tam coś dobrego. Wybierając olej, kierowałam się tym, czy jest on nierafinowany (virgin) i tłoczony na zimno – wysoka temperatura i proces oczyszczania znacząco zmniejszają zawartość cennych składników, a wtedy nie ma co liczyć na pożądane efekty.

fot. iStock

Co jest takiego dobrego w oleju kokosowym ? W zasadzie wszystko. Ten "olej" to nic innego jak tłuszcz pozyskany z miąższu kokosa. Zawiera około 92% tłuszczów nasyconych, które są jednym z podstawowych źródeł energii dla człowieka, ze względu na swoją łatwą przyswajalność i ich dobre trawienie. Z uwagi na zawartość witamin B1, B2, B3, B6, C, E, kwasu foliowego, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i cynku stanowi nieocenione źródło składników odżywczych. Od innych olejów roślinnych odróżnia go przede wszystkim konsystencja. Olej kokosowy ma bardzo wysoki punkt dymienia – około 240 stopni, dzięki temu nie przypala się. Podczas, gdy inne tłuszcze rozpadają się pod wpływem wysokich temperatur na szkodliwe i rakotwórcze substancje, nasz olej zachowuje swoje właściwości.

Olej kokosowy ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można używać go do wypieków, smażenia, pieczenia, sprawdza się również jako zastępnik masła, składnik koktajli czy sałatek. Poniżej znajdziecie przykład zastosowania oleju przeze mnie - użyłam go do smażenia naleśników. Oprócz tego znalazł się również w samym cieście naleśnikowym.

Przepis na ciasto:
2 jajka   
1,5 szklanki mąki    
1 szklanka mleka   
szczypta soli
olej kokosowy (1 łyżeczka do ciasta oraz do samego smażenia)

Przygotowanie:
Składniki wymieszaj i zmiksuj na gładkie ciasto.
Placki naleśnikowe smaż na rozgrzanej patelni z cienkim dnem (najlepiej takiej do naleśników). Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Uzupełnij o dodatki :)

Smacznego!



Dodam tylko, że podczas smażenia naleśników na oleju kokosowym, w mojej kuchni unosił się delikatny zapach kokosa. Dzięki dodaniu go do ciasta, placek naleśnikowy również wzbogacił się o lekki, kokosowy posmak.

Może Ci się spodobać

18 komentarze

  1. Uwielbiam naleśniki i omlety smażone na oleju kokosowym, oraz zapach unoszący się w powietrzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie smażyłam naleśników na oleju kokosowym. Fajny pomysl żeby były chociaż trochę Bio. Polecasz zakupy w tym sklepie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem już po śniadaniu podobnym. Fajny smak wychodzi naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  5. próbuje sobie wyobrazic smak i zapach :d musi być nieziemski.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kusisz, a mnie potem dupa rośnie od samego patrzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Olej kokosowy uwielbiam, smażenie z nim to zdrowa przyjemność.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, też mam ten olej i wciąż zastanawiałam się w jaki sposob go użyć😊 teraz już mam😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Smacznie! Moje dzieci były by zachwycone!
    Buziaki Kochana

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam olej kokosowy i zawsze smaże na nim naleśniki

    OdpowiedzUsuń
  12. Musze sobie kupic bo same pozytywne opinie na temat oleju kokosowego czytalam 😍 swietny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł! Przyznam szczerze, że słyszałam o tym oleju wiele dobrego, aczkolwiek jeszcze nigdy nie korzystałam z niego do przygotowywania potraw. Wiem za to z własnego doświadczenia, że fajnie wpływa na włosy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam olej kokosowy, ma świetne zastosowanie nie tylko w kuchni 😊

    OdpowiedzUsuń
  15. Ooo naleśników na tym oleju jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubimy olej kokosowy w kuchni, a naleśniki ostatnio bez mąki pszennej, bo okazało się, że mamy w domu bezglutenowca...

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię olej kokosowy, a ten zapach .. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmm...naleśniki smażone na oleju kokosowym...pycha :)

    OdpowiedzUsuń