Spaghetti a'la carbonara - pomysł na obiad

by - 21.6.17

Pora w pełni obiadowa a więc przychodzę do Was z moim pomysłem na obiad - Spaghetti a'la carbonara. Osobiście bardzo je lubimy - cała nasza trójka i dość często gości na naszych talerzach. Co potrzebujemy do przyrządzenia tego dania? 
  • makaron spaghetti (ilość według uznania) 
  • 200 g wędzonego boczku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 żółtka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki tartego sera parmezan 
  • pieprz     
  • pietruszka
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.
Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zrumieni. Najlepiej jest zrobić to na patelni idealnie trzymającej i rozprowadzającej ciepło. Takiej, która nie przypala - w moim przypadku to patelnia Banquet Patelnia Copper, która charakteryzuje się wykonaniem z grubego odlewu aluminium oraz stalowym spodem.  Patelnia wykończona została powłoką granitową, dzięki czemu jest bardzo twarda i trwała. Warstwa nawierzchniowa jest twardsza niż teflon, zachowując równocześnie jego właściwości, nie przypala się, dobrze rozprowadza ciepło i jest odporna na uszkodzenia i odkształcenia.  Posiada stalowy uchwyt, który prezentuje się niezwykle elegancko. 
Cebulę siekamy. Zdejmujemy boczek z patelni i podsmażamy cebulę na tłuszczu, który się z niego wytopił. 
Czosnek drobno siekamy i przekładamy na patelnię. Całość dusimy około 5 minut.  
W miseczce mieszamy żółtka, 120 ml śmietany oraz ser. 
Pozostałą śmietanę wlewamy na patelnię i dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek wraz z posiekaną pietruszką. Zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. 
Przyprawiamy pieprzem do smaku. Czekamy aż sos zgęstnieje. 
Zdejmujemy patelnię z ognia.  Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. 

Smacznego!  







Wpis powstał przy współpracy z portalem KobiecePorady.pl

Może Ci się spodobać

27 komentarze

  1. Jadłabym :D
    Świetna patelnia- prezentuje się ciekawie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Carbonare :) Na takim sprzęcie musi wychodzić pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak i dlatego jemy ją bardzo często

      Usuń
  3. Mmm.. ale pychotka musze wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpadam na obiad! Przydalaby mi sie taka patelnia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm chętnie bym zjadła:D

    OdpowiedzUsuń
  6. oj ale mi smaka narobiłas, jutro robię

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda naprawdę pysznie

    OdpowiedzUsuń
  8. omnomnomnom wypróbuję w weekend ! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. U nas bardzo często na obiad jest :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mi narobiłaś smaka :O

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale smakowicie wygląda. 😊

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam ! I pomysl na jutrzejszy obiad jest

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam! W weekend zaserwuję takie danie rodzince <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Matko jak Ty możesz mi to robic!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ulubiona forma podania makaronu, u mnie zajadają się nią za każdym razem jak przygotuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię spaghetti, ale boczek mniej :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Moje dzieci mogłyby codziennie jeść spaghetti 😊

    OdpowiedzUsuń
  19. jadłam kiedyś w SPHINX to i bylo dobre, sama nigdy nie robilam i jakos sie boje , ze mi nie wyjdzie heh :D

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za Waszą aktywność.
Jeśli obserwujesz mojego bloga, daj znać!

Komentując wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych. Dane te przetwarzane są dobrowolnie i w każdej chwili możesz z tego zrezygnować. Celem ich zbierania jest zapobieganie Spamu